П`ятниця, 29.3.2024
Вітаю Вас Гість • Реєстрація • Вхід

ОБЛАДНАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ ДЛЯ РУЧНОЇ ОБРОБКИ ДЕРЕВИНИ

 
 
Заняття з технологій проходять у навчальних шкільних майстеренях, де для кожного з вас виділено постійне робоче місце.
Робоче місце для обробки деревини обладнується столярним верстаком (1), стільцем (2), стелажами, ящиками, полицями і тумбочками для розміщення та зберігання інструментів, пристосувань і заготовок.

Слово «верстак» в перекладі з німецької означає «майстерня». Верстак являє собою робочий стіл.
 
Професія робітника, зайнятого ручною обробкою деревини, називається столяр. Сталася ця назва від основного виду діяльності - виготовлення столів.
Існує два види верстаків: столярний (дерев'яний) і універсальний (комбінований).
Столярний верстак застосовують для обробки деревини, а універсальний - для обробки деревини і металів.
Столярний верстак складається з підверстатника 1, кришки 2 з отворами 3, в які вставляють клини, лотка 4, переднього затискувача 5, заднього затискувача 6, висувних або поворотних пальців 7. Передній затискач призначений для закріплення заготовок, наприклад при струганні. Отвори 3 з клинами призначені для упору і кріплення заготовок при струганні. У лотку 4, утвореному кришкою верстака і брусками обв'язки, розміщують інструмент.

 
 
Задній затискувач використовується для кріплення заготовок при струганні і розпилюванні.
 Висувні або поворотні пальці служать для опори довгомірних заготовок при їх струганні. Підверстатник є підставою верстака. У ньому також розміщують і зберігають інструменти і пристосування.
Для ручної обробки виробів з деревини на столярному верстаті застосовують різні ріжучі та вимірювальні інструменти, а також пристосування.
 
 
 
 

До ріжучим інструментів відносяться ножівки різних конструкцій, пилки, рубанки, стамески та багато інших інструментів.
 
  
 
 
 
Вимірювальними інструментами служать лінійки, косинці, циркулі, транспортири і т. д.
 
 
 

  
Всі інструменти і пристосування зберігають окремо і розташовують навколо верстака на стелажах або в тумбочках так, щоб їх легко можна було взяти і покласти назад. При цьому найбільш часто вживані інструменти розміщенні ближче до місця роботи в зоні досяжності рук (мал. вище). Кожен інструмент зберігається строго на своєму місці.
Працювати біля верстата слід стоячи, і лише деякі види робіт можна виконувати сидячи біля нього на стільці. Висота верстака повинна відповідати зросту учня. Перевіряють це так: потрібно встати близько верстака, опустити руки вниз і покласти на його кришку долоні. Якщо при цьому не потрібно нахилятися або згинати руки, значить, висота верстака відповідає зросту (див. рис.).
 
Кріплення оброблюваних заготовок на верстаті повинно бути надійним. Для цього їх затискають гвинтовими затискачами. Для кріплення довгих заготовок застосовують знизу підпори у вигляді висувних або поворотних пальців. Низькі заготовки при їх струганні на кришці верстака упирають переднім торцем в клин, а з заднього торця заготівлю підтискають клином заднього затискувача (див. рис.). Клин повинен виступати над кришкою столу на висоту, меншу, ніж висота заготовки.
Обробка дерев'яних заготовок на робочому місці повинна виконуватися з найменшими витратами праці, сил та енергії, а також з найменшою кількістю рухів.
Роботу виконують у спеціальному одязі: халатах, комбінезонах або фартухах. На голову зазвичай одягають берет. При роботі дотримуються правил догляду за верстатом.

Основні правила експлуатації верстата.
 
1. Оберігати кришку верстака від пошкоджень ріжучими інструментами.
2. Не закручувати сильно передній і задній затискачі верстака.
3. Не вдаряти молотком по кришці верстака і затискачів.
4. Клинці в отвори верстака забивати тільки киянкою.
5. На робочому місці не повинні знаходитися зайві предмети і непотрібні інструменти.
6. По закінченні роботи очищати верстак від стружки щіткою.
 

Нижче представлені кілька варіантів сучасних верстаків.